Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тревожи външнополитическия екип

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тревожи външнополитическия екип
Коментари Харесай

Недоволни в ЕС: Фон дер Лайен не отразява позицията на блока за палестинската държава

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тревожи външнополитическия екип на Европейски Съюз, като подценява да спомене поддръжката на блока за палестинската държавност в обществените си мнения по отношение на войната Израел-Хамас.

В допълнение към натиска върху нея, към 800 чиновници на Европейски Съюз също започнаха необикновената стъпка да стачкуват, че тя демонстрира безпричинно користолюбие към Израел в спора.

Последната възпламенителна точка беше тирада в четвъртък в института Хъдсън, закостенял мозъчен концерн във Вашингтон, когато тя даде приоритет на правото на Израел да се пази след и пропусна да спомене решението за две страни , което е в основата част от позицията на европейските страни.
 Урсула фон дер Лайен: Русия и Хамас си наподобяват
Урсула фон дер Лайен: Русия и Хамас си наподобяват

Тя се притеснява от разпространяването на " инфекцията " и към други страни

Един почитан чиновник на Европейски Съюз, разяснявайки речта, я упрекна, че излага персоналните си възгледи и показва небалансиран мироглед за позицията на Европейски Съюз във връзка с рецесията в Близкия изток. Външната политика " се взема решение от държавите-членки, от Съвета.Останалото, с цялостно почитание, са персонални отзиви, [те] могат да бъдат доста... законни, само че не съставляват позицията на Европейския съюз като такава ", оплака се той. Позицията на Европейски Съюз е " възобновяване на близкоизточния кротичък развой като единственото допустимо решение на този въпрос ", добави той.

Произраелската позиция на Фон дер Лайен към този момент срещна мощна опозиция след визитата и в страната предходната седмица, когато тя беше мощно подложена на критика от законодателите, че не е призовала Израел да съблюдава интернационалното право с неговото ембарго и бомбардировки против Газа, от където стартира офанзивата на Хамас.

Според няколко публични лица връзките й с ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел към този момент са били комплицирани и рецесията е разширила пропастта, защото той бързо сложи под въпрос
 Европейски Съюз утроява филантропичната помощ за Газа, до момента в който прецизира позицията си
Европейски Съюз утроява филантропичната помощ за Газа, до момента в който прецизира позицията си

Страните от блока остават с променлива, неуверена и несинхронизирана позиция след офанзивата на Хамас

Говорителят на Европейската комисия не разяснява в отговор на високопоставения чиновник, който разкритикува нейната тирада в института Хъдсън.

В допълнение към чувството за вътрешни различия в Европейски Съюз поради войната , група чиновници на Европейски Съюз показаха разочарованието си от фон дер Лайен в отворено писмо. Текстът е подписан от 798 чиновници , работещи в Брюксел и в посолствата на Европейски Съюз по света, съгласно чернова, забелязана от POLITICO, от петък.

" Загрижени сме от безусловната поддръжка на Комисията, която представлявате, за една от двете страни. Тази поддръжка се показва по неконтролиран метод, да вземем за пример здания на Европейска комисия, осветени с израелското знаме ", пишат те.

Тъй като в Комисията работят повече от 30 хиляди души, някои чиновници допуснаха, че писмото не е получило огромна поддръжка.

Критиките сигурно не завоюваха поддръжката на Кристиано Себастиани, президент на Renouveau et Démocratie, синдикат, представляващ чиновниците на Европейски Съюз. " Изпитвам цялостно почитание към напъните, те имаха вяра, че вършат нещо потребно ", сподели той пред " Политико ". Но " не съм склонен, тъй като дружно с сътрудниците, които се обърнаха към мен за пояснения, го намирам за много небалансирано и насочено в така и така толкоз комплицирания подтекст ", добави той.

Но в това време напрежението нараства.

Във вътрешна записка, изпратена до целия личен състав на Комисията и забелязана от " Политико ", се споделя, че в неделя от 12 до 18 часа се чака към 10 000 стачкуващи в поддръжка на палестинците да се съберат покрай кръговото кръстовище Шуман, където са постройките на Европейски Съюз.

" Полицията не изключва наличието на нападателни стачкуващи ", се споделя в бележката.
 Шарл Мишел осъди удара по болничното заведение в Газа
Шарл Мишел осъди удара по болничното заведение в Газа

Евролидeрите с нюанси в реакцията след трагедията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР